Regulament

Clubul de Ciclism și Ecologie IasiBike organizează pe data de 18 februarie 2023 concursul ROȚI PE GHEAȚĂ – o probă de XCO ce se va desfășura în pădurea Ciric din vecinătatea orașului Iași.

Condiții de participare

Concursul Roți pe Gheață 2023 ediția a X-a, Iași, pădurea Ciric
Concursul Roți pe Gheață 2023 ediția a X-a, Iași, pădurea Ciric

Pentru a putea participa la competiție, concurenții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • să fie apți să parcurgă traseul stabilit de organizatori
 • să aibă suficientă experiență pentru a se deplasa în siguranță pe un traseu prin pădure, chiar și în condiții de vreme rea și vizibilitate redusă
 • traseul trece pe drumuri forestiere, pe poteci din pădure dar și pe drumuri publice care nu sunt închise celorlalți participanți la trafic, prin urmare concurenții trebuie să respecte regulile de deplasare pe drumuri publice
 • să dea dovada de fair play atunci cand este cazul
 • să se protejeze și să acționeze în consecință pentru a ajunge la finish fără probleme
 • să dețină o bicicletă adecvată și în stare tehnică bună
 • să poarte cască de protecție. Concurenții fără cască de protecție vor fi descalificați
 • Trebuie completata și prezentată în ziua concursului o declarație de participare pe proprie răspundere.  Descărcați și printați formularul de acceptare a răspunderii de aici: Asumare_raspundere_rpg_2023.pdf
 • NB: concurenții cu vârsta sub 18 ani(14-17 ani) vor fi înscriși numai cu prezentarea în ziua concursului a acordului scris al părinților de a participa la această competiție. Descărcați și printați formularul de acceptare a răspunderii de aici: Accepttutore_rpg_2023.pdf
 • Cauciucurile cu ținte NU sunt permise

Înscriere și taxe

Înscrierile se fac doar online, începând cu data de 22 ianuarie

Taxa de înscriere:

Vor fi validati ca înscriși doar concurenții care au achitat taxa în termen de 5 zile de la înscrierea pe platforma, dar nu mai târziu de 15 februarie inclusiv.
Numărul maxim de concurenți este 100, ne rezervam dreptul de a închide înscrierile după aceasta dată.

Numere de concurs, pachet de start

Acestea se vor da în ziua competiției, între orele 9:00 și 10:30.

Numerele de concurs trebuie purtate pe ghidonul bicicletei, în loc vizibil, pe toată durata concursului.

Este interzisă modificarea sub orice formă a numerelor de concurs.

Pachetul de start va conține un  numărul de concurs, colierele de prindere, 2 batoane energizante, bonuri pentru ceai/cafea, mancare și altele.

Briefing / Start

Cu 10 minute înainte de start se vor transmite ultimele informații referitoare la desfășurarea concursului, eventuale modificări apărute.

Startul se va da astfel:

 • 11:00 Elite Masculin și Ebike 
 • 11:10 Amatori Feminin și Amatori Masculin

Participanții care întârzie la start și cei care pleacă odată cu alte categorii vor fi descalificați.

Traseu / Categorii

Concursul se desfășoară pe un singur traseu, urmând ca numărul de ture sa diferențieze categoria de participare.

După o porțiune de departajare pe malul lacului concurenții vor efectua turele propriu-zise.

O tură are aproximativ 5 km, iar diferența de nivel este de 100 metri/tură.

 • Elite Masculin– (6 ture) – cu subcategoriile de vârstă:
  • 18-29 ani
  • 30-39
  • 40+
 • Amatori Masculin – (4 ture) – cu subcategoriile de vârstă:
  • 14-18 ani
  • 19-29
  • 30-39
  • 40+
 • Amatori Feminin – (4 ture) – open
  • 14+
 • Ebike – (6 ture)  – open – fără diferențiere feminin și masculin
  • 14+

În cazul în care la o categorie de vârstă numărul de concurenți este sub 5, se cumulează cu categoria imediat alăturată.

Ne rezervăm dreptul de a scurta sau modifica traseul în funcție de condițiile meteo.

Puncte de control

Pe traseu vor fi puncte de control și un punct de alimentare. Participanții care nu trec prin toate punctele de control vor fi descalificați. La fiecare punct de control arbitrii vor nota numărul de concurs.

Retragerea din cursă

Orice participant care nu vrea sau nu mai poate continua cursa are obligația de a anunța organizatorii imediat, fie la nr. de telefon pentru urgențe, număr care se află pe numărul de concurs, pe verso, fie personal. Retragerea va fi confirmată prin semnătura pe foaia de arbitraj de la punctul de start.

Clasament / Premiere

Premiile vor fi acordate pentru fiecare categorie de participare, pentru locurile 1, 2 și 3 și vor consta în diplome, medalii și produse oferite de sponsori. Premierea va avea loc la scurt timp după terminarea cursei.

Cei care vor termina concursul vor primi medalie de finisher.

Alte precizări

 1. Concurenții pot fi susținuți de suporteri pe tot parcursul traseului, dar nu este permisă acordarea oricărui ajutor de către suporteri, sportivi sau spectatori concurenților, cu excepția cazurilor deosebite. Concurenții care nu respectă aceste reguli vor fi penalizați de către organizatori.
 2. Toți participanții la concurs, concurenți, spectatori și organizatori vor da dovada de bun simț și spirit civic, păstrând curățenia la locul desfășurării competiției. Pentru depozitarea gunoaielor se vor folosi sacii special amplasați de către organizatori în punctele de control. Cei care încalcă această prevedere pot fi sancționați de către persoanele abilitate, iar pentru concurenți atrage în plus și descalificarea.
 3. În cazul descalificarii sau absentării de la concurs taxa de participare nu se rambursează.
 4. Concurenții vor folosi pe toată durata competiției o singură bicicletă, înlocuirea acesteia ducând la descalificare.
 5. Organizatorii își rezervă dreptul de a face modificări în ceea ce privește prezentul regulament, care vor fi anunțate pe site-ul concursului.
 6. Organizatorii își rezervă dreptul de a anula desfășurarea evenimentului în caz de condiții meteo extreme.
 7. Organizatorii nu răspund de deteriorarea bicicletelor în timpul concursului.
 8. Vârsta considerată la formarea categoriilor este cea împlinită în anul curent.
 9. Fiecare concurent va semna o declarație pe propria răspundere, pe care o va înmâna organizatorilor la ridicarea numărului de concurs.
 10. Sunt permise doar bicicletele de tipul Mtb, Gravel sau Ciclocross.
 11. Pentru Ebike:
  1. O bicicletă E-MTB (Pedelec) reprezintă o bicicletă hibrid alimentată cu două surse de energie, un motor electric și un ciclist care pedalează, motorul oferind asistență doar în timpul pedalării, fiind permisă asistarea fără a pedala (modul walk), pană la o viteză maximă de 6 km/h.
  2. Concurenții vor folosi pe toată durata competiției o singură bicicletă, precum și o singură baterie instalată pe ea, înlocuirea acesteia ducând la descalificare.
  3. Deoarece este dificilă verificarea, apelăm la spiritul de fair-play al concurenților de a nu influența sub nicio formă limitatorul de viteză al bicicletelor electrice (montare chip sau alte modalități).

Contestații

Participanții pot face contestație în ceea ce privește comportamentul unui participant care a încălcat regulamentul de desfășurare a concursului sau în privința deciziilor luate de organizatori. Aceasta se depune la standul de la start, în maxim 15 minute de la anunțarea rezultatelor, rezolvarea acesteia urmând a se face în cel mult 30 de minute.

Pentru sugestii / nelămuriri nu ezitați să ne contactați pe adresa iasibike@yahoo.com și pe pagina de facebook Clubul de Ciclism și Ecologie IasiBike.